Basit Oyunlarin Ögretilmesi

Kediler oturup kalkmayi, alçak bir çemberin için¬den atlamayi, firlatilan bir oyuncagi geri getirmeyi ve benzeri basit numaralan ögrenebilirler. Bazi kediler bu numaralan ve daha zorlanni ögrenmek için isteklidir.
Kediniz burusturulup atilan kagit parçalarinin pesinden kendi istegiyle kosuyor, ona uzatilan yiye¬cegi redddetmiyorsa bazi kolaya numaralari ögrene¬cek demektir. Bir sonraki sefere ulasmak istedigi yi¬yecekle kediniz arasina bir çember koyarsaniz, nasil içinden geçtigini göreceksiniz! Sevdigi bir yiyecekle onu ödüllendirdiginiz sürece kediniz bu gösterileri yapmaktan zevk alacak ve zamanla mükemmel bir oyuncu olacak.

TUVALET EGITIMI

Kediler çok titiz hayvanlardir. Tuvalet ihtiyaçlarini gidermek için daha önce kullanilmamis, gözlerden uzak ve ev disindaki alanlari tercih ederler. Isleri bittikten sonra da mutlaka atiklarinin üzerini toprakla örterler.
Kedinizin kum kabina alismasini istemek, onun dogal içgüdülerine karsi durmasini istemek demektir. Yine de bunu saglamak çok zor degildir:
•Beslediginiz her kedi için ayri bir kum kabi bulundurun.
•Kum kabi kedinizin ulasabilecegi ama evin sakin ve sessiz bir kösesinde olmalidir.
•Kum kabi kedinizin esinebilecegi kadar büyük olmali ve içinde her zaman yeteri kadar kum bulunmalidir.
•Kullanimdan sonra kaplarin temizligi ihmal edilmemelidir.



KÖTÜ TUVALET ALISKANLIGI

Kediniz kum kabi disinda evin farkli yerlerini tuvalet olarak kullaniyorsa, ya ona bu aliskanligi kazandiramadmiz veya kum kabiyla ilgili bir prob¬lemi var demektir ya da kedinizde bir bosaltim sistemi hastaligi vardir.
•Kum kabi evin sakin bir kösesinde olmali ve kedinizin yemek kaplan asla kum kabinin yaki-ninda olmamalidir.
•Birden fazla kediniz varsa, her biri için ayri kum kaplan bulundurmanizda yarar vardir.

Kedinizin kum kabi disina yaptigi idrari koku giderici spreylerle temizleseniz bile, kediniz hassas burnuyla orada kendi idrarinin kokusunu alabilir. Bu nedenle temizlikten sonra üzerini kalin vinil bir parçayla kapatmanizda ya da üzerine kedilerin hoslanmayacagi parfüm, kolonya gibi seyler dökmenizde yarar vardir. Kediniz bir daha ayni yeri tuvalet olarak kullanmayacaktir.


TIRMALAMA ALISKANLIGININ ÖNLENMESI

Bu aliskanlik önlenemez, dogal hayattan kalma bir içgüdüdür. Tirnaklarini törpülemek ve kendi yasama alaninin sinirlarini belirleyici isaretler birakmak için tirmalar. Içgüdüler bir yana, tirnaklarini törpülemek için buna ihtiyaci vardir. Ama en azindan mobilya ve halilari tirmalamasi önlenebilir. Kedinizin tirnaklarini törpülemesi için tirmalama kütükleri çok uygundur. Bunu saglayamiyorsaniz bir tirmalama postu da yararli olabilir. Ancak bu durumda dogru postu seçmeniz çok önemlidir. Postun tüyleri kisa ve sert olmali; çünkü uzun ve yumusak tüylere tirnaklari takilacak ve kediniz gelecek sefere yine mobilyalarinizi tirmalamayi tercih edecektir. Kütük ya da postu kullanmasini saglamak için bunlari görünen ve kedinizin her zaman ulasabilecegi bir yerde bulundurmalisiniz.



KEDILERDE VÜCUT DILI

Bedensel Temas: Kediler biyiklarini bir yerlere ve sahibine sürmeyi severler. Vücutlarinin çesitli yerlerine dagilmis dis salgi bezlerinden salgilanan feromonlarla (kimyasal belirleyiciler) kendi yasama alanlarinin sinirlarini belirler veya iletisim kurarlar. Kedinizin biyiklari ve yanaklarini kasimakla iletisim kurmak için ilk adimi atmis olursunuz.

Mirlama ve Miyavlama: Mirlama, her kedinin repartuarında olan bir iletisim biçimi olmasa da en yaygin olanidir. Mirlamanin mekanizmasi hakkinda çok sey bilinmiyor ancak mutlulugun, memnuniyetin göstergesi oldugu herkesçe kabul edilmistir. Ancak bazi kedilerin ciddi boyutta hasta veya kizgin olduklarinda mirlamaya yakin bir ses çikardiklari da biliniyor.

Konuskan kediler isteklerini ve sikayetlerini miyavlayarak dile getirirler. Vahsi hayatta miyavlama sadece yavrulara özgü bir karakterken, evcillestirme süreci içinde yetiskin kediler de bu iletisim yöntemine adapte olmuslardir.
Miyavlama tonu ve siddetiyle birlikte kedinin miyavlarken agzinin aldigi biçim ve vücudunun durus biçimi de kedinin ne anlatmak istedigiyle yakindan iliskilidir.
Tislama, mirlamanin tam tersine kavgaci veya savunmaci bir yaklasimin göstergesidir.


VÜCUT VE KUYRUK HAREKETLERI

Kediniz her zaman konusur, sadece dinlemeyi bilmeniz gerekir. Kedinizin vücudunu hangi durumlarda nasil tasidigini takip etmeniz, onun ne hissettigini anlamaniza yardim edecektir.
Vücut dili sadece kuyruk hareketleriyle sinirli degildir. Vücudunun durusundan, kulaklarinin tutulusuna kadar her hareket bir sey anlatir.

•Ön bacaklarin ileri atilacakmis gibi kivrik tutulmasi, kavganin çok yakinda oldugunun haber-cisidir. Kedi ileri dogru bir hamle yapmaya hazirlaniyordur.
•Vücut gergin ve kabariksa kedi sinirli ayni zamanda da kendinden emindir.
•Arka bacaklar kivrilmis ve vücut yere yakin tasmiyorsa bu gerginlik ve ürkeklik belirtisidir.
•Kedi, vücudunu mümkün oldugu kadar küçült-müs ve bacaklarini da vücudunun altina toplamissa herhangi bir hareket yapmaya hazirlaniyordur.
•Kulaklar arkada, vücut saglam, dik ve sabit tutuluyorsa, kedi çevresindeki hareketlerden haberdardir ve olan biteni anlamaya çalisiyordur.
•Kulaklar arkada, vücut yere yakin tutuluyorsa, kabahatinin farkinda ve utanmistir.
•Bas omuzlarinin içine gömülmüsse, kedinizin muhtemelen cani sikiliyor demektir.
•Bas asagida, burun karsiyi gösteriyor, beden yere yakin bir biçimde yürüyorsa, avini takip ediyordur. Avini yakalayacagina emin oldugu anda son hizla kosmaya baslayacaktir.
•Kuyrugun agir agir sallanmasi can sikintisinin bir belirtisidir.
•Kuyrugun öne ve arkaya hizli bir biçimde sallanmasi, sinirli olmanin isaretidir.
•Kediniz korktugunda kuyrugunu kabartacaktir.
•Kuyrugun aniden hareket ettirilmesi kedinizin heyecanlandigini ve bir seylerin onun ilgisini çektigini gösterir.
•Yukari kaldirilmis, dik bir kuyruk ise kedinizin arkadas edinmeye hazir oldugunu gösterir.


IDRARLA ISARET BIRAKMA

Kediler genellikle duvar, kapi gibi dikey yüzeylere isaret birakirlar. Kedi ayaktadir, arka bacaklar gergindir, kuyruk havadadir, isaret birakacagi yere arkasini dönmüstür ve idrar yüzeye sprey gibi bosaltilir.
Hem disi hem de erkek kediler, kendi yasama alanlarinin sinirlarini çizmek amaciyla idrarlariyla isaret birakirlar. Isaret birakma, kum kabi disindaki yerleri tuvalet olarak kullanmakla ayni sey degildir. Isaret birakan kedi bir defada sidik kesesini bosalt¬maz, farkli noktalara azar azar idrar yapar.
Erkek kediler çiftlesme dönemlerinde disi kedileri çekmek için isaret birakirlar. Idrarlarinda feromon adi verilen 17 farkli kimyasal belirleyici vardir.


Alt üriner sistem hastaliklari da kedilerin idrarla-rini bir defada bosaltamamalarma ve kum kabi disi¬na idrar yapmalarina neden olur.


SEYAHAT STRESI

Seyahat birçok kedide strese, bazen de kusma gibi problemlere yol açar. Kendi yasama alanindan, tanidik çevresinden uzaklasan kedi strese girer. Kedinizi her zaman yaninizda istemeniz çok normal, ama onun için en iyi olani alistigi ortamda kalmasidir. Kedinizin seyahatlerinizde yaninizda olmasi disinda bir alternatifiniz yoksa, onu henüz yavruyken yolculuga alistirmalisiniz. Öncelikle kediniz için bir seyahat çantasi edinmelisiniz. Kediniz yolculuklara aliskin da olsa onun ve sizin güvenliginiz bu gerekli.

•Herhangi bir yolculuktan önce, kedinizi arabaya ve seyahat çantasina alistirmalisiniz.
•Seyahat çantasi her zaman kedinizin ulasabilecegi bir yerde ve kapisi açik olmali.
•Merakli kediniz çantayi da kesfetmek isterken ona alisacaktir.
•Kediniz hiçbir zaman seyahat çantasinda rahat¬ça uyumayacaktir. Ama yolculuklarin sayisi arttikça bunlara alisacak, kendini daha rahat hissedecek ve daha uzun seyahatler için hazir duruma gelecektir.
•Kedinizin arabanin içinde serbestçe dolas¬masina asla izin vermeyin ve kesinlikle arabanin bagajinda seyahat edebilecegini düsünmeyin.
•Çok sicak ve çok soguk havalarda kedinizi arabada birakmayin. Sicakta isi çarpmasi sonucu bayilabilir ve sogukta da soguk alginligina kapilabilir.
Son olarak; tatile çikarken kedinizin kum ve mama kaplarini, mamasini, tüy bakim malzemelerini, oyuncaklarini da yaniniza almayi unutmayin.



ILK YARDIM

Her ne kadar siz köpek ve kedinize sevecen bir sekilde baksaniz da kazalar her zaman olabilir. Sogukkanli olmaya hizli davranmaya, mantikli olmaya özen gösteriniz ve onu mümkün oldugu kadar çabuk bir veteriner hekime ulastirmaya çalisin. Onun ofisinde oldugundan emin olmak için ve acil bir vakanin yolda oldugunu bildirmek için, önceden telefonla arayin. Ilk anda ne yapilmasi gerektigi hakkinda bilginiz yoksa, o size uzman olarak önerilerde bulunabilir.
Yarali hayvanlar korkmus ve kafalari karismistir. Normalde iyi huylu olanlarin bile, kendilerine yardim eden insani isirip tirmalayabileceklerinden, her seyden önce kendi emniyetinizi göz önünde bulun-durmalisiniz.
Yarali hayvana yardim ederken dikkat edilmesi gereken birkaç nokta vardir:
1.Yavas hareket edin, alçak ve sakin bir sesle konusun, asla panik olmayin.
2.Hayvani kontrol altina alin,
3.Isirmasini engellemek için agizlik takin veya
agzini baglayin.
4.Eger kanama varsa durdurmak için bandajla basinçli turnike yapin.
5.Hayvanin üstüne battaniye veya palto örterek sicak tutun.
6.Daha fazla ne yapabileceginizi ögrenmek için bir veteriner hekimi arayin.


Yarali bir hayvan sizin kendi kediniz de olsa cani aciyinca aci ve sok etkisiyle sizi isirabilir ve ciddi zarar verebilir. Ona dikkatle yaklasin ve dokunma¬dan önce ne kadar ciddi yaralandigini anlamaya çalisin. Ona ilk yardim yapmadan onu agzini yaninizda bulunan kravat, esarp, yumusak bir ip ve bezeri seylerle agzini baglayin.
Ciddi bir kesik veya isirma yarasi varsa kanamayi durdurmak için tampon uygulayin. Steril gazli bez veya temiz bir mendili yaranin üstüne koyarak bastirin.
Eger bir kirik olmasindan süpheleniyorsaniz, kendiniz düzeltmeye çalismayin ve kirik bölgenin hareketsizligini saglayin.
Zehirlenmis oldugundan süpheleniyorsaniz, veteriner hekime hayvanin neyi yuttugunu (biliyorsaniz) söyleyerek semptomlari tarif edin.
Ilk yardim konusunda veteriner hekimin tavsiyele-rine uyun, eger çok acil bir durum varsa, derhal ne yapmaniz gerektigini size söyleyecektir. Ondan sonra kedinizi derhal onun muayenehanesine götürün. Kedinizi kalin bir havlu, örtü veya battaniyeye sarin ve yavas ve dikkatli olarak tasiyiniz. Ancak çabuk olun!
Ayrica kedinizin ilaç dolabinda daima bazi ilk yardim malzemelerini bulundurunuz. Bunlar veteri¬ner hekiminiz tarafindan verilmis ilaçlar, steril gazli bez, sargi bezi, yara bandi, pamuk, küçük yara ve siyriklari (büyük ve derin yaralari degil!) temizle¬mek için solüsyonlar, veteriner hekiminiz tarafin¬dan kullanilisi gösterilmisse ve siz de kedinize zarar vermeden kullanabilecekseniz, makat derecesi ve kedinizin derisinden kirik cam parçalarini, kiymiklari, dikenleri temizlemek için cimbizlar olacaktir.